Време за обедна почивка!
Тази есен Леа Брумсак от Culinary Misfits в Бермин създаде изцяло вегетариански тарт с тиква Хокайдо и картофи - вкусно, питателно и засищащо.
Леа Брумсак и Таня Краковски от Culinary Misfits в Берлин, Германия спасяват зеленчуци, които не покриват стандартите на големите супермаркети. Те ги използват за създаването на вкусни кулинарни творения като Тиква и картофи върху тесто от лимец със сметана, тиквени семена и билки. Това здравословно ястие може да се яде топло или студено и върви добре със салата или сурови зеленчуци.
Съставки за тестото от лимец
- 150 грама брашно от лимец (тип 630)
- щипка сол
- 50 мл зехтин
- 50 мл студена вода
Вземете малка форма, фолио за печене или алуминиева тава и ги покрийте с хартия за печене или намажете със зехтин.
Смесете сухите съставки за тестото. Първо добавете зехтина, после вода и започнете да месите с ръце, докато тестото стане твърдо и гладко. Разточете с малко брашно и след това натиснете по стените на съда, който сте избрали на около 2 см визочина от дъното.
Охладете в хладилника, докато затоплите фурната на 200 градуса по Целзий.
Съставки за пълнежа
- 200 гр тиква (Хокайдо)
- 150 грама картофи
- 1 с.л зехтин
- 1 малка скилидка чесън
- шипка канела
- щипка паприка на прах
- билки (риган, маюерка, тн.)
- 150 грама сметана (20-29% мазнина)
- сол и пипер
- няколко тиквени семена
Настържете измитата тиква Хокайда и обелените картофи. Загрейте зехтина в тиган и добавете настърганите зеленчуци заедно с нарязания на ситно чесън и подправки. Гответе за 5-7 минути.
Извадете изстуденото тесто от хладилника и отгоре му сложете сметана. След това равномерно разнесете зеленчуците и върху тях разпръснете няколко тиквени семки. Изпечете тарта във фурна за около 25 минути.