сетива

Здравословен обяд: летен бургер

За вкусно следобено хапване у дома или в движение, комбинирайте бургер от овесени ядки със свежа маруля, малки репички и алабаш. Свежите билки като магданоз, кориандър и девесил придават още по-специален вкус.

Рецептата е създадена от Леа Брумсак от Culinary Misfits в Берлин. Кулинарният екип целенасочено използва зеленчуци с неправилна форма, които са били отхвърлени от супермаркетите. Това, което има значение е не перфектната форма и размер, а вкуса. Давайки втори шанс на тези странно изглеждащи зеленчуци, готвачите се обявяват срещу изхвърлянето на храна.

 

За два бургера: Съставки за пълнежа

  • 50 грама овесени ядки
  • малко свежи билки, като магнадоз или свеж лук, нарязани на ситно
  • 1 яйце
  • щипка индийско орехче
  • щипка кимион
  • 5 с.л. зехтин
  • хлебни трохи, колкото е нужно
  • сол и пипер

Допълващи съставки

  • 1 малък алабаш
  • 2 с.л. сусамов тахан
  • 1 с.л. мед
  • 1/2 лимон, необработен
  • 25 грама нарязани лешници
  • няколко репички
  • няколко листа маруля
  • 2 малки пълнозърнести хлебчета

Начин на приготвяне:

В голяма купа смесете овесените ядки с около 100мл вода. Добавете ситно нарязаните билки, подправките и яйцето. При нужда добавете малко хлебни трохи за по-гъста консистенция.

Обелете алабаша и го нарежете на тънки ленти. В отделна купа смесете тахана, меда, лимоновия сок, солта и пипера, докато не се получи паста. Добавете настъргана лимонова кора по желание. Смесете маринатата с резените алабаш и поръсете с нарязаните лешници.

Сега сгответе бургерите. Загрейте зехтина в тиган. Използвайте лъжица, за да оформите сместа с овесените ядки в 2 големи или 4 малки бургера. Сгответе ги на средна температура за около 4 минути от всяка страна.

Междувременно, нарежете репичките и измийте марулята. След това, подредете бургерите. На долната половина на хлебчето сложете първи ред маруля и репички, отгоре сложете топлия бургер, няколко ленти алабаш и покрийте с горната половина на хлебчето.

 

.