Здравословен обяд: летен бургер
За вкусно следобено хапване у дома или в движение, комбинирайте бургер от овесени ядки със свежа маруля, малки репички и алабаш. Свежите билки като магданоз, кориандър и девесил придават още по-специален вкус.
Рецептата е създадена от Леа Брумсак от Culinary Misfits в Берлин. Кулинарният екип целенасочено използва зеленчуци с неправилна форма, които са били отхвърлени от супермаркетите. Това, което има значение е не перфектната форма и размер, а вкуса. Давайки втори шанс на тези странно изглеждащи зеленчуци, готвачите се обявяват срещу изхвърлянето на храна.
За два бургера: Съставки за пълнежа
- 50 грама овесени ядки
- малко свежи билки, като магнадоз или свеж лук, нарязани на ситно
- 1 яйце
- щипка индийско орехче
- щипка кимион
- 5 с.л. зехтин
- хлебни трохи, колкото е нужно
- сол и пипер
Допълващи съставки
- 1 малък алабаш
- 2 с.л. сусамов тахан
- 1 с.л. мед
- 1/2 лимон, необработен
- 25 грама нарязани лешници
- няколко репички
- няколко листа маруля
- 2 малки пълнозърнести хлебчета
Начин на приготвяне:
В голяма купа смесете овесените ядки с около 100мл вода. Добавете ситно нарязаните билки, подправките и яйцето. При нужда добавете малко хлебни трохи за по-гъста консистенция.
Обелете алабаша и го нарежете на тънки ленти. В отделна купа смесете тахана, меда, лимоновия сок, солта и пипера, докато не се получи паста. Добавете настъргана лимонова кора по желание. Смесете маринатата с резените алабаш и поръсете с нарязаните лешници.
Сега сгответе бургерите. Загрейте зехтина в тиган. Използвайте лъжица, за да оформите сместа с овесените ядки в 2 големи или 4 малки бургера. Сгответе ги на средна температура за около 4 минути от всяка страна.
Междувременно, нарежете репичките и измийте марулята. След това, подредете бургерите. На долната половина на хлебчето сложете първи ред маруля и репички, отгоре сложете топлия бургер, няколко ленти алабаш и покрийте с горната половина на хлебчето.
.